Funkcja liniowa z parametrem
Sefox: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = (x−3)/(|3−x|) *x+3, a następnie określ liczbę rozwiązań
równania f(x) = p w zależności od parametru p (p∊R)
30 paź 18:15
wiesiu: | | x−3 | |
Czasem nie tak: |
| *(x+3)? |
| | |3−x| | |
30 paź 18:24
Sefox: dokładnie tak
30 paź 18:25
Sefox: tylko *x+3 nie powinno byc w nawiasie
30 paź 18:26
wiesiu: Z definicji wartości bezwzględnej
x>=3
f(x)=x+3
x<3
f(x)=−x+3
Narysuj tą funkcję i dalej nie powinno być problemu
30 paź 18:34
wiesiu: Zauważ też że x≠3
30 paź 18:36