funkcja kwadratowa POMOCY
Szymson: Witam, pomoże ktoś

?
Podaj zbiór wartości funkcji:
f(x) = 3/4(x + 2)
2 − 5
30 paź 18:11
Janek191:
a> 0 więc ZW = < q, +∞ )
30 paź 18:13
wiesiu: ZW ∊ (−5;∞)
30 paź 18:13
wiesiu: Przerabiasz teraz funkcje kwadratową?
30 paź 18:14
Mila:

W=(−2,−5)
parabola skierowana do góry
−5− najmniejsza wartość f(x)
<−5,
∞)
30 paź 18:14
Janek191:
ZW = < − 5, +∞ )
30 paź 18:15
Szymson: A moglibyście mi to panowie rozpisać

Ogólnie to ja rozumiem ten temat, problem jest z tym
ułamkiem, a delta wychodzi mi 15, więc wychodzi pierwiastek...
30 paź 18:15
Janek191:
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej
30 paź 18:16
wiesiu: Jeśli miałbyś funkcję f(x)=|x|+3 to jaki byłby zbiór wartości?
30 paź 18:20
Mila:
Tu delta nie jest potrzebna.
Masz postać kanoniczną funkcji kwadratowej
f(x)=a*(x−p)2+q
a >0 parabola skierowana do góry.
(p,q)− współrzędne wierzchołka paraboli
30 paź 18:22
Szymson: @Mila Dzięki wielkie za wytłumaczenie
30 paź 18:25