logarytmy
wojciech22: PROSZĘ PODAC OBLICZENIA
ZAD.1
Wskaż liczbę, która nie należy do dziedziny wyrażenia log 5(4−x).
a) 3
b)−1
c)5
d)0
ZAD.2
Wskaż, taką liczbę x, że 4 x =2 √2.
a) x= 2 √2 / 4
b) x= log 2 √2
c) x= 8 √2
d)x= log 4 2 √2
30 paź 17:48
Kacper:
A może byś sam pomyślał?
zadanie 1
Jak określamy dziedzinę funkcji logartytmicznej?
30 paź 17:57
kochanus_niepospolitus:
zad 1 −−− dziedziny wyznaczyć nie potrafisz

2)
podziel przez 4 i wyznacz ten 'x' ... w czym problem
30 paź 17:58
wiesiu: Z definicji logarytmu
loga b <=> b=ac
a, b < 0
Zatem liczysz 5(4−x) < 0 i otrzymujesz dziedzinę.
30 paź 18:02
wiesiu: 5(4−x) > 0
30 paź 18:03
Janek191:
@Wiesiu
Tam jest log
5 ( 4 − x)
30 paź 18:06
wiesiu: Dziedzina i tak się nie zmieni
30 paź 18:16