uzasadnij, wykaż
Gabi1997: Zad. 30
Wykaż, że
√2100+1 +
√2100−1 < 2
51
Zad. 32
Uzasadnij, że dla x ≠0 i n∊ N
+ spełniana jest równowartość:
| x1+ x2 + x3 + ... +xn | |
| = xn+1 |
| X−1 + x−2 +x {−3} + ... +x−n | |
Zad. 35
| | 1 | |
Wykaż, że log9x1 − log9x2 = |
| , gdzie x1 i x2 są rozwiązaniami równania |
| | 2 | |
x
2 − 24x +108 = 0 i x
1 > x
2
30 paź 17:46
karty do gry :
1. Nierówność między średnią kwadratową oraz arytmetyczną
2. W licznik i mianowniku masz ciągi geometryczne
3. Wystarczy przecież tylko rozwiązać równanie i podstawić.
30 paź 17:51