matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja liniowa
olpo:
1
Funkcja liniowa f określona jest wzorem f(x) = −
x+2. Jak zmienia się wartość funkcji
3
jeśli jej argument wzrasta o 3?
30 paź 17:39
Janek191:
Oblicz f(3) i f( 6) i porównaj
30 paź 17:42
olpo:
dziękuję
30 paź 17:45
Eta:
1
1
1
f(x+3)= −
(x+3)+2 = −
x+1 = −
x+2
−1
= f(x)−1
3
3
3
wartości maleją o 1
30 paź 21:10