Równania kwadratowe z parametrem
Stcikiii: Rozważ liczbę rozwiąźań w zależności od parametru m
mx−m2=4m+4−2m
mx+2m−m2−4m−4=0
(m+2)x−(m+2)2=0
(x−m−2)(m+2)=0 <=> m=−2 v x−m−2=0
i tu się pojawia problem, oczywiście z równaniem x−m−2=0
x−m=2 (?)
Równanie ma 1 rozwiązanie dla m=−2 ale co z drugim warunkiem?
30 paź 17:37
PW: Na pewno dobrze przepisane? Wątpię, by autor sprawdzał, czy umiesz obliczyć 4m−2m po przwej
stronie.
30 paź 17:45
Stcikiii: taa sory w pierwszej linijce zrobiłem błąd powinno być
mx−m2=4m+4−2x
30 paź 17:52
PW: To nie jest równanie kwadratowe zmiennej x.
30 paź 17:56
Stcikiii: no masz rację, po prostu ten drugi warunek jest trochę dziwny
30 paź 17:58
Stcikiii: need help about it
30 paź 17:58