Trygonometria
Milkax3: Wykaż, że dla dowolnych kątów α, β zachodzi równość (cosα+cosβ)
2 + (sinα+sinβ)
2 = 4cos
2
30 paź 17:36
Milkax3: Mógłby mi ktoś pomóc?
30 paź 17:55
Janek191:
Lewa strona − wykonaj potęgowanie i zredukuj
Prawa strona − oblicz cos ( 0,5 α − 0,5 β) z odpowiedniego wzoru
a następnie wykonaj potęgowanie i mnożenie przez 4.
30 paź 17:58
Milkax3: Wyszło mi coś takiego 2 + 2cos(α − β) co z tym dalej zrobić?
30 paź 18:01
30 paź 18:12
Mila:
| | α−β | |
(cosα+cosβ)2 + (sinα+sinβ)2 = 4cos2 |
| |
| | 2 | |
cos2α=cos2α−sin2α=cos2α−1+cos2α=2cos2α−1
L=cos
2α+2*cosα*cosβ+cos
2β+sin
2α+2*sinα*sinβ+sin
2β=
=2*cosα*cosβ+2*sinα*sinβ+2=2 cos(α−β)+2=2*[cos(α−β)+1]
| | α−β | | α−β | |
=2*[2cos2 |
| −1+1]=4cos2 |
| =P |
| | 2 | | 2 | |
30 paź 19:23