logarytmy
marysia98:

Zadanie 22.
Zakładając, że log
4 5 = m, wskaż log
4 25:
A) m
2 B) 2m C) m+2 D) 2m+1
Zadanie 23. (rysunek wyżej)
Zaznaczona na rysunku liczna x to:
| | 7 | |
A) √7 B) |
| C) log27 D)log72 |
| | 2 | |
30 paź 17:17
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że logab2 = 2*logab
natomiast 25 = 52
stąd:
log425 = log4(52) = 2*log45 = 2*m= ...
30 paź 17:19
kochanus_niepospolitus:
gdzie ów liczba jest zaznaczona

Chodzi o tą przerywaną linię
30 paź 17:20
marysia98: tak ta przerywana linia nie zanaczyłam dokłądnie
30 paź 17:30