miejsce zerowe funkcji
lolek: witam, potrzebna pomoc,
oblicz miejsce zerowe funkcji
f(x)= −3√6𝑥+8√18
30 paź 16:50
kochanus_niepospolitus:
0 = −3
√6x + 8
√18
i w czym problem
30 paź 16:52
lolek: mógłbyś dokończyć i tłumaczyć krok po kroku?
−3√6x=−8√18 /−3√6
x=?
30 paź 16:55
lolek: ..........
30 paź 17:04
belfer: | | −8√18 | | 8√6*3 | | 8√6*√3 | | 8*√3 | |
x= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | −3√6 | | 3√6 | | 3√6 | | 3 | |
30 paź 18:31
Mila:
−3√6𝑥+8√18=0⇔
−3
√6x=−8*3
√2 /:(−3)
√6*x=8
√2 /*
√6
6*x=8
√12
6*x=16
√3 /:6
30 paź 18:44