Logarytmy
lala: 4 (log
2 (sin x) )
2 + log
2 (1 − cos 2x) = 3
8 log
2 (sinx) +log
2 [1−(1−2sin
2 x)]=3
8 log
2 (sinx) + log
2 (2sin
2 x)=3
8 log
2 (sinx) + log
2 2 +log
2 (sin
2 x)=3
8 log
2 (sinx) + log
2 (sin
2 x)=2
Chętnie dodałabym te dwa logarytmy, bo podstawy są takie same. Ale nie wiem jak się zachować,
gdy w jednym logarytmie jest kąt do potęgi, a w drugim zwykły. Nie wiem dlaczego czasami potęga
jest napisane przy log, a czasami dopiero całość po argumencie, skoro kąta nie podnosimy do
potęgi.
Pomoże ktoś?
30 paź 16:12
lala: w dodaniu tych logarytmów przeszkadza mi ta 8
30 paź 16:12
kochanus_niepospolitus:
8log
ab = log
a(b
8)
30 paź 16:13
kochanus_niepospolitus:
a od kiedy (log
ab)
2 = 2log
ab
30 paź 16:14
kochanus_niepospolitus:
rozwiązujesz przez podstawienie:
t = log
2(sinx)
no i nie zapominaj o ZAŁOŻENIACH
30 paź 16:15
lala: Czyli to przekształcenie 4 (log2 (sin x) )2 w 8 log2 (sinx) jest błędne i powinnam z tego
drugiego wyłączyć 2?
30 paź 16:15
lala: dziękuję
30 paź 16:16
kochanus_niepospolitus:
dokładnie
30 paź 16:16