ggg
Emilia: | | 5n+2 | |
Zbadaj czy szereg ∑ |
| jest zbieżny |
| | (n+2)n+3 | |
30 paź 15:00
Janek191:
Kryterium d' Alemberta.
30 paź 15:30
'Leszek: Chyba szybciej bedzie z kryterium Cauchy'ego ?
30 paź 15:32
Janek191:
Trochę krócej
30 paź 15:34
Emilia: mi wyszło na to że lim n→∞ n√an=0 ale nie wiem czy dobrze bo wyszło mi jakieś tam wyrażenie
przez ∞ ale nawet nie wiem czy i to że mi tak wyszło to jest dobrze
30 paź 16:00
Janek191:
0 < 1 więc szereg jest zbieżny na podstawie wniosku z kryterium C.
30 paź 17:39
Emilia: no ale czy to dobrze że mi wyszło właśnie 0?
30 paź 23:03
Janek191:
| | 5 *n√25 | |
lim n√an = lim |
| = 0 |
| | (n +2)*n√( n + 2)3 | |
n→
∞ n→
∞
31 paź 06:16
Janek191:
lim n√25 = 1
n→∞
lim n√( n +2)3 = lim ( n√n +2)3 = 13 = 1
n→∞ n→∞
31 paź 06:22