asymptoty funkcji
johny: Wyznacz asymptoty funkcji (pionowe,ukośne)
30 paź 14:54
kochanus_niepospolitus:
no i w czym student ma problem
30 paź 14:57
Jerzy:
a) nie widzi pionowych patrząc na wzór funkcji
nie potarfi liczyć granic.
b) nie porafi przekształcic do postaci kanonicznej
30 paź 14:59
johny: Wiem, ze w 1 i 2 przypadku asymptoty pionowe to x=−2, x=2. A w skośnych wychodzi mi a i b = 0,
nie wiem czy to poprawna odpowiedz czy gdzies popełniłem błąd
30 paź 15:10
johny: Dobra nie wazne juz doszedłem co źle
30 paź 15:13
'Leszek: Funkcja wymierna ma asymptoty ukosne ,gdy stopien wielomianu w liczniku jest o jeden
wiekszy niz stopien wielomianu w mianowniku !
Sprobuj to wykazac i zapamietac !
30 paź 15:13
Jerzy:

a) dobrze
30 paź 15:14
johny: No w tym przypadku ktorego wykres pokazałeś podczas liczenia skośnej a=0 i b=0, oznacza to ze
wykres ma asymptotę poziomą y=0. Jest to prawda? Dlaczego w 0 skoro wykres przychodz przez
punkt (0,0)
30 paź 15:25
Jerzy:
To w niczym nie przeszkada, asymptota może przecinać wykres funkcji.
30 paź 15:26
kochanus_niepospolitus:
asymptota pozioma mówi Ci o tym jak zachowuje się wykres w +∞ lub −∞ ... to że wszyła Ci
asymptota y=0 nie oznacza, że funkcja ta dla jakiś x (np. x=0) nie może przyjąć takiej
wartości
30 paź 15:27