Suma z symbolem Newtona
Kvothe: Wykaż, że dla dowolnej liczby n naturalnej:
| | | | | |
+ | + | +......=13(2n+2cos(nπ3)) |
| | | |
30 paź 14:40
jc: = [(1+1)
n + (1+cos 2π/3 + i sin 2π/3)
n+ (1+cos 2π/3 − i sin 2π/3)
n ]/3
= [2
n + (cos π/3 + i sin π/3)
n + (cos π/3 − i sin π/3)
n]/3
= [2
n + (cos nπ/3 + i sin nπ/3) + (cos nπ/3 − i sin nπ/3)]/3 =[2
n + 2 cos nπ/3]/3
30 paź 14:57
Kvothe: A mógłbyś/mogłabyś jeszcze wyjaśnić skąd się bierze to pierwsze przejście ? Dlaczego tam się
nagle pojawiły pierwiastki trzeciego stopnia z 1 ?
30 paź 15:00
jc:
z
0, z
1, z
2 = 3 różne pierwiastki z 1.
| | | |
(1+z0)n + (1+z1)n + (1+z2)n = ... + | (z0k + z1k + z2k)+ ... |
| | |
Jeśli 3|k, to suma w nawiasie wynosi 3, w przeciwnym wypadku zero.
30 paź 15:13
Kvothe: OK, teraz już wszystko rozumiem. Dzięki wielkie !
30 paź 15:38
Kvothe: | | | | | | | |
A jak w ten sam sposób przedstawić sumę | + | + | +... ? |
| | | | |
30 paź 16:00
jc: Drugi składnik pomnóż przez z12=z1, a trzeci przez z22=z1.
30 paź 16:14
Kvothe: To znaczy ?
30 paź 16:43
jc:
[z02(1+z0)n + z12(1+z1)n + z22 (1+z2)n]/3
zk = cos 2kπ/3 + i sin 2kπ/n
30 paź 17:06