równanie trygonometryczne
zb1337: rozwiązać równanie
√log12(−x)*sinπx=0
wychodzi mi dziedzina x∊(−1,0) bo
−x>0 v log12(−x)>0
Ale nie mam pojęcia jak do tego podejść.
30 paź 14:01
Jerzy:
Popraw dziedzinę.
log1/2(−x) = 0 lub sin(πx) = 0
30 paź 14:04
zb1337: x∊ <−1,0) tak?
30 paź 14:08
Jerzy:
Tak .
30 paź 14:09
'Leszek: i to ma byc rownanie trygonometryczne ? ? ?
A moze to ma byc :
log−0,5x ( sin πx) = 0
30 paź 14:12
zb1337: Z pierwszego wychodzi −1, i to jest prawidłowa odpowiedź, a w tym drugim
sin(πx) = 0
πx=kπ
x=k (?)
co taki zapis oznacza?
30 paź 14:18
Jerzy:
x = k ( jest liczbą całkowitą ) , a więc... ? )
30 paź 14:18
zb1337: x∊Z ? w odpowiedziach jest tylko x=−1
30 paź 14:24
Jerzy:
Jedyną całkowitą liczbą z przedziału <−1;0) jest liczba x = −1
Rozwiazanie zadania: x = −1
30 paź 14:26
zb1337: Oj rzeczywiście dziedzina

dziękuję.
30 paź 14:28