Zamiana jednostek.
zealot_93: Prosilbym o pomoc w zamianie jednostek. Z gory dzieki za pomoc. Oto zadanie:
| | S | |
konduktywność=32,93*1011 |
| |
| | m | |
zamienic na:
rezystywność=......Ω*cm
i jeszcze raz zamienic na:
| | mm2 | |
rezystywność=.......Ω |
| |
| | m | |
30 paź 11:32
Pytający:
Nie idzie o samą zamianę jednostek, bo rezystywność to odwrotność konduktywności. Najpierw
trzeba obliczyć, a później można zamienić jednostki.
| | S | |
konduktywność=32,93*1011[ |
| ] ⇒ |
| | m | |
| | 1 | |
⇒ rezystywność= |
| [Ω*m]= |
| | 32,93*1011 | |
| | 102 | |
= |
| [Ω*cm]= // 1[m]=102[cm] |
| | 32,93*1011 | |
| | 106 | | mm2 | |
= |
| [Ω |
| ] // 1[m2]=106[mm2] |
| | 32,93*1011 | | m | |
30 paź 11:57
zealot_93: A przepraszam pomylilem sie co do konduktywnosci tam mianowniku mialo byc mm a nie m.
Moglbys jeszcze raz podac dane liczbowe z ta zmiana?
30 paź 12:19
Pytający:
| | S | | S | |
konduktywność=32,93*1011[ |
| ]=32,93*1014[ |
| ] // 1[m]=103[mm] |
| | mm | | m | |
Wystarczy uwzględnić tę poprawkę w dalszej części.
30 paź 12:25
zealot_93: Dobra dzieki
30 paź 12:39