rónanie trygonometryczne
zb1337: obliczyć
4
sinx 2*8
sin2x 3 =2
sin4x
mam problem z odpowiedzią, otóż
zamieniam na
2
sinx*2
sin2x=2
sin4x
sinx+sin2x=sin4x
sinx=sin4x−sin2x
ze wzoru sinα−sinβ
sinx=2sinx*cos3x / :2sinx
| | π | | 2π | |
wychodzi mi +− |
| +k |
| |
| | 9 | | 3 | |
Ale w odpowiedzi jest też x=kπ, nie mam pojęcia dlaczego.
30 paź 11:24
Jerzy:
Nie wolno Ci podzielic obustronnie przez: 2 sinx
30 paź 11:27
Jerzy:
| | 1 | |
sinx − 2sinxcos3x = 0 ⇔ sinx(1 − 2cos3x) = 0 ⇔ sinx = 0 lub cos3x = |
| , |
| | 2 | |
i sinx = 0 daje Ci grupę rozwiazań: x = kπ
30 paź 11:31
zb1337: dziekuję
30 paź 11:33
zb1337: a co do tego dzielenia przez sinus, to takie coś jest zawsze niedozwolone?
30 paź 11:36
Jerzy:
Nie zawsze. W tym zadaniu sinx może być równy 0 ( co sie potwierdziło ),a więc nie wolno
dzielić przez x
ale są zadania, gdzie wiadomo,że sinx ≠ 0 i wtedy mozna.
30 paź 11:39