oblicz wartosc wyrazenia
ana : oblicz wartosc wyrazenia −3sin2alfa+3cos alfa wiedzac ze sin/1/3
30 paź 10:57
30 paź 11:04
ana : tak
30 paź 11:07
Jerzy:
To musisz rozpatrzyć dwa przypadki , bo kąt jest w pierwszej lub drugiej ćwiartce.
Do obliczenia cosα skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
30 paź 11:09
ana : jak to zrobic
30 paź 11:11
Jerzy:
cosα = +/− √1 − sin2α
30 paź 11:12
PW: cos
2α+sin
2α=1,
stąd
cos
2α=1−sin
2α
− i tu pojawia się kłopot. Jeżeli kąt α jest z pierwszej ćwiartki, to cosα>0, a więc
| | 2√2 | |
Jeżeli kąt jest z drugiej ćwiartki, to cosα<0 i wtedy cosα=− |
| . |
| | 3 | |
Są więc dwie możliwe odpowiedzi.
30 paź 11:16
ana : czyli −3 *1/9+3*2√2/3=−1/3+2√2
30 paź 11:20
PW: Jeżeli α jest z pierwszej ćwiartki, to tak.
30 paź 11:26