Losowanie kul; prawdopodobieństwo
Fieaore: Cześć! Próbuję zrozumieć prawdopodobieństwo. Mam takie oto zadanie:
W pudełku jest 6 kul zielonych, 4 niebieskie, 2 czerwone (w sumie 12 kul).
Losujemy kolejno 2:
a) bez zwracania
b) ze zwracaniem
Mógłby ktoś rozwiązać i wyjaśnić wszystko po kolei? Dziękuję z góry (:
30 paź 03:22
Fieaore: Nieprzytomnie zapomniałam dopisać pytanie... Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
kul tego samego koloru?
30 paź 03:23
Jerzy:
a)
|ΩI = 12*11 ( zbiór zdarzeń elementarnych )
Zdarzenie sprzyjające : wylosujemy 2 zielone: 6*5 lub 2 niebieskie: 4*3 lub
2 czerwone: 2*1
|A| = 6*5 + 4*3 + 2*1
| | 6*5 + 4*3 + 2*1 | |
P(A) = |
| |
| | 12*11 | |
30 paź 07:23
Jerzy:
b)
|Ω| = 12*12 ( bo zwracamy kule )
|A| = 6*6 + 4*4 + 2*2 ( bo zwracamy kule )
| | 6*6 + 4*4 + 2*2 | |
P(A) = |
| |
| | 12*12 | |
30 paź 07:27