Wektory
cotyniepowiesz98: Sprawdź czy trojkat ABC jest prostokatny. A (1,−2,8), B (0,0,4), C (6,2,0). Oblicz jego pole.
Zbudowałem wektory AB,AC,BC (ich długości to kolejno pod pierwiastkiem 21,98,56)
Wiec opierając się na tw.Pitagorasa trojkat nie jest prostokatny. Czy dobrze rozumuję?
29 paź 22:25
cotyniepowiesz98: 
?
30 paź 07:37
5-latek: Jesli dobrze policzone to tak
jesli chodzi o pole to
w= axb
wektor w to iloczyn wektorowy wektorow a i b
Wektor AB=wektor a= [a
x,a
y a
z] (policz ego wspolrzedne
Wektor np BC= wektorb = [b
x, b
y b
z] (policz sobie jego wspolrzedne
w= | i j k |
a
x a
y a
z|
| b
x, b
y b
z|
30 paź 08:05
Jerzy:
Cześć
małolat 
Najprośiej mając współrzędne wektorów policzyć iloczyny skalarne tych wektorów.
Jeśli któryś z nich jest równy 0 , to trójkąt jest prostokątny.
30 paź 08:17
5-latek: Witaj
Jerzy 
A widzisz . Przyda sie tez mnie .
30 paź 08:19