Oblicz granicę
Emotikon : | | 2n+1 | |
Oblicz granicę: ( |
| )5n |
| | 2n+3 | |
29 paź 22:18
Emotikon : Do potęgi 5n
29 paź 22:18
Eta:
g= e−5
29 paź 22:20
5-latek: | | 2 | |
=lim n→∞(1− |
| )5n = lim n→∞ dalej Ty (granica z liczba e |
| | 2n+3 | |
29 paź 22:21
Eta:
| | −2 | |
n→∞(1+ |
| )2n+3) 5n/(2n+3) |
| | 2n+3 | |
g= (e
−2)
5/2=e
−5
29 paź 22:22
Emotikon : Skąd się wzięło 1+ .... To co w nawiasie?
29 paź 22:28
Eta:
| 2n+1 | | 2n+3−2 | | −2 | |
| = |
| = 1+ |
| |
| 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
29 paź 22:39
Janek191:
Inny sposób:
| | 2 n + 1 | | | |
an = ( |
| )5n = [ |
| ]2,5 |
| | 2 n + 3 | | | |
więc
| | e | |
lim an = [ |
| ]2,5 = ( e−2)2,5 = e−5 |
| | e3 | |
n→
∞
30 paź 09:59