Zlozenie funkcji
5-latek: Nattkmalem sie na taki przyklad
f(x)= ln(x)
g(x)= sin(x)
f(x)= ln(x) D(f)= t (0,∞) R(f)= ℛ
y=sin(x) D(g)= ℛ i R(g)= <−1.1>
mamy zrobic superpozycje
h=fog
Wiec musi byc
Dziedzina funkci f(x) musi zawierac zbior wartosci g(x)
Zawiera ale nie caly wiec nie bedzie superpozycji ?
Nawet gdyby zrobic to h(x)= ln(sinx)
Kaze sie autor zastanowic czy dla kazdego x∊R ln(sinx) istnieje
Jesli nie to dlaczego
29 paź 21:56
5-latek: czy tutaj moze chodzi o to ze dla x=0 sinx=0
a ln z zera nie istnieje ?
29 paź 22:03
5-latek:
29 paź 22:24
iteRacj@:
'Kaze sie autor zastanowic czy dla kazdego x∊R ln(sinx) istnieje
Jesli nie to dlaczego?'
Istnieje tylko gdy sin(x)>0
Nie istnieje logarytm z liczby ujemnej i z zera
29 paź 22:44
5-latek: dziekuje .
zapomnialem o liczbach ujemnych .
Mam jeszcze przed spaniem takie pytanie
Czy jesli tak jak mamy tutaj dziedzina funkcji zawiera niecaly zbior wartosci innej funkcji
to zlozenie nie istnieje
Chodzi mi ogolnie
29 paź 22:50
5-latek: Dobranoc

Moze doczytam jeszcze .
29 paź 22:53
iteRacj@: f o g
funkcje f(x)= ln(x) i g(x)= sin(x)
zbiór wartości funkcji wewnętrznej <−1,1>
dziedziny funkcji zewnętrznej (0, ∞)
nie istnieje złożenie, bo zbiór wartości funkcji wewnętrznej nie jest podzbiorem dziedziny
funkcji zewnętrznej
czyli nie jest spełniony warunek złożenia funkcji
29 paź 23:31
iteRacj@: opisowo (a nawet poetycko):
funkcja wewnętrzna wytworzy liczby, których f. zewnętrzna nie przyjmie
wniosek → nie składać
29 paź 23:41
5-latek: Dziekuje CI bardzo

Twoja pomoc jest nieoceniona .
Wczoraj poczulem sie zle dlatego nie odpisywalem (co zrobilem dzisiaj .
30 paź 08:26