Wyznacz dziedzinę
ola: Wyznacz dziedzinę
Zrobiłam całe zadanie ale nie jestem pewna czy część trzecią zrobiłam dobrze
ola: y=log5[log1/5 (3−x/x−4)−1]
Zrobiłam tak, ale nie wiem czy dobrze:
1. X−4=/0\
2. (3−X/X−4)>0 i wtedy x należy (3;4)
3. log1/5 (3−x/x−4)−1>0
log1/5 (3−x/x−4) > log1/5 1/5
(3−x/x−4)<1/5 potem rozszerzyłam ułamki
(12−4x)/(20−5x)<0
(12−4x)(20−5x)<0
x=3 x=4
więc x należy (3;4)
29 paź 21:49
PW: A byłoby zrozumiałe, gdybyś pisała ułamki używając "U",np. U {3−x}{x−4} to
jeśli napisać to bez spacji po "U". Tak jak piszesz − używając "/" − strasznie ciężko się
czyta, poza tym poprawny zapis to (3−x)/(x−4).
29 paź 21:57
ola: Dzięki, poprawię to
| | 1 | | 3−x | |
y=log5[log |
| |
| −1] |
| | 5 | | x−4 | |
Zrobiłam tak, ale nie wiem czy dobrze:
1. X−4=/0 (nierówna się zero)
| | 3−x | |
2. |
| >0 i wtedy x należy (3;4) |
| | x−4 | |
| | 3−x | |
log1/5 |
| > log1/5 1/5 |
| | x−4 | |
| 3−x | | 1 | |
| < |
| potem rozszerzyłam ułamki |
| x−4 | | 5 | |
x=3 x=4
więc x należy (3;4)
29 paź 22:11
5-latek: pierw nalzezalo zrobic tak
| 3−x | | 1 | |
| − |
| <0 wspolny mianownik |
| x−4 | | 5 | |
Poza tym rozwiazaniem nierownosci jest przedzial a nie konkretne liczby (nierownosc ostra
29 paź 22:17
29 paź 22:20
ola: czyli rozczerzam ułamki do wspólnych mianowników
| 5 | | 3−X | | X−4 | | 1 | |
| * |
| − |
| * |
| i wtedy wochodzi |
| 5 | | X−4 | | X−4 | | 5 | |
i wynik wychodzi w przedziale od 3 do 4 otwarte?
29 paź 22:28
PW: | | 1 | |
Przecież ta |
| to podstawa logarytmu, chyba 5−latek źle to odczytał. |
| | 5 | |
29 paź 22:33
PW: Do licha, chyba ja też źle to odczytuję.
Ma być
− ta jedynka odejmowana od logarytmu? To uwaga z 22:20 nieaktualna.
Kończę, bo wzrok siada.
29 paź 22:41