Oblicz logarytm o podstawie a z b
ola: a=√2√2√2
Pierwszy pierwiastek jest czwartego stopnia i obejmuje wszystkie liczby, następny który jest w
nim jest 3 stopnia a ostatni kwadratowy
b=4√8*2−2,5*(1/2)1/4*(1/16)−2/3
a wyszło mi 23/8
b wyszło mi 241/12
a końcowy wynik jak podstawiłam do logarytmu 82/3
ale nie wiem czy to jest dobrze
29 paź 21:03
5-latek: Pod pierwiastkiem 21*21/3*21/2= 211/6)
(211/6)1/4= 211/24=a
29 paź 21:15
iteRacj@: a mnie wyszło a = 23/8
29 paź 21:19
ola: dziękuję
29 paź 21:19
ola: przeliczyłam ponownie i tak jak iteRacj@ wyszło mi tak samo.
a liczba b jest dobrze?
29 paź 21:20
iteRacj@:
241/12 tak samo
29 paź 21:23
5-latek: Bo tam pewnie jest pierwiastek pod pierwiastkiem a ja liczylem
2*3√2*√2
Skoro jestes na forum to znasz moze Repetytorium z matematyki Zakrzewscy ?
29 paź 21:25
29 paź 21:26
iteRacj@: 5−latku tak są pierwiastki pod pierwiastkiem
tego repetytorium nie znam
29 paź 21:28
5-latek: Ok dziekuje
29 paź 21:30