Oblicz obwód trapezu
Paweł: Na okręgu o środku O obrano punkty: A, B i C. Dwusieczna CAB przecina okrąg w punkcie D. Oblicz
miary kątów wewnętrznych czworokąta ABDC, jeśli kąt ABC= 70* i kąt BCA= 50*.
Nie mam pomysłów
29 paź 20:58
iteRacj@: skorzystaj z tw. równości miar kątów wpisanych opartych na tym samym łuku
29 paź 21:37
iteRacj@:

0
29 paź 21:43
Paweł: Skoro Skoro ABC=70*, to dlaczego dwusieczne dzielą go na 2x30?
29 paź 21:47
iteRacj@:
→
<CAD = < DAB = 30o bo AD jest dwusieczną kąta
<CAD = < CBD = 30o kąty wpisane oparte na tym samym łuku
<DAB = < BCD = 30o kąty wpisane oparte na tym samym łuku
29 paź 21:48
Paweł: Nie ważne, źle spojrzałem.
29 paź 21:48
iteRacj@: <CAB = 60o i jego dwusieczną jest AD
29 paź 21:50
iteRacj@: czy dalej jest już jasne jak liczyć?
29 paź 21:50
Paweł: Nie wiem tylko skąd to 30* się wzięło.
W poleceniu jest tylko 70 i 50*.
29 paź 21:54
Paweł: Dobra, już wiem. 180−120= 60 i teraz te 60:2.
Dzięki wielkie.
29 paź 21:55
Eta:

1/ z warunku wpisania czworokąta w okrąg
|∡D|=180
o−|∡B| =
110o
2/ w trójkącie ABC |∡BAC|=180
o−(70+50)=
60o
3/ z własności kątów wpisanych opartych na tych samych
łukach
|∡DAC|=|∡DBC|=
35o
i teraz tylko
Odp: kąty tego czworokąta mają miary..................
29 paź 22:04
Eta:
iteRacji z dzielenia 70 :2 wyszło ... jak wyszło

ma być
35o
29 paź 22:06
iteRacj@: witaj Eta
w treści zadania dwusieczna CAB przecina okrąg w punkcie D
u Ciebie jest narysowana dwusieczna <ABC
29 paź 22:14
Eta:
A no tak

Sorry źle przeczytałam
29 paź 22:16
Eta:
Paweł już i tak "załapał" o co biega
29 paź 22:17
iteRacj@:
29 paź 22:17