liczby zespolone
Mariusz: Dobry wieczór mam zadanie z6+i=0 o ile potrafię rozłożyć sobie to na (z2−i)(z4+iz2+i2) i
policzyć
dalej pierwiastki to rozwiązać to zadanie używając postaci trygonometryczne liczby zespolonej
nie
potrafię dlatego proszę o pomoc.
29 paź 20:49
'Leszek: z6 = −i ⇒ z= 6√−i, a to juz latwiej ,
29 paź 21:02
5-latek: Tez pomyslaem zeby tak zrobic
29 paź 21:03
PW: No to jeszcze dalej.
Rozwiązanie równania
z
6 = −i
to szukanie pierwiastków szóstego stopnia z liczby −i, Trzeba tę liczbę przedstawić w postaci
trygonometryczbej:
−i = cos270° + isin270°
albo jak kto woli
| | 3π | | 3π | |
−i = cos |
| + isin |
| |
| | 2 | | 2 | |
i stosować znany wzór.
29 paź 21:09