funkcja kwadratowa
aniasz0897: 3.wyznacz b,c jeśli f(x)=x+bx+c i funkcja przyjmuje wartości ujemne w przedziale x∊(−2;4).
Rozwiąż g(x−1)= f(1), jeśli g(x)=3x−6x−6.
29 paź 20:40
5-latek: Tak samo tutaj
Przeciez masz wpisz a otrzymasz
29 paź 20:44
yht:
x1=−2
x2=4
f(x)=(x+2)(x−4)
f(1) = 3*(−3) = −9
g(x−1) = 3(x−1)2−6(x−1)−6 = 3(x2−2x+1)−6x+6−6 = 3x2−12x+3
g(x−1) = f(1)
3x2−12x+3 = −9
3x2−12x+12 = 0 |:3
x2−4x+4 = 0
(x−2)2 = 0
x = 2
29 paź 20:45
yht:
pisz wyraźnie treści zadań − więcej nie będziemy się domyślać !
29 paź 20:46
aniasz0897: Naprawdę piszę słowo w słowo z kartki ze sprawdzianu z matematyki. Dziękuję.
29 paź 20:48
yht:
nieprawda!
f(x)=x+bx+c
takiego cuda nie ma na sprawdzianach
29 paź 20:49
aniasz0897: Miało być x+bx+c, racja mój błąd podczas wpisywania
29 paź 20:52
5-latek: 
A moze x
2+bx+c?
29 paź 20:53
aniasz0897: joj wpisuję znak, który oznacza do kwadratu, a jak wysyłam pokazuje się +, to jednak nie mój
błąd
29 paź 20:54