Liczby zespolone
max: Liczba z = 1 − i jest pierwiastkiem równania z
4 + a = 0. Znaleźć liczbę a oraz pozostałe
pierwiastki tego równania.
z = 1−i
a obliczyłem:
z
4 + a = 0
(1−i)
4 + a = 0
((1−i)
2)
2 = 0
(1 − 2i + i
2)
2 + a = 0
(1 − 2i − 1)
2 + a = 0
(−2i)
2 + a = 0
(4i
2) + a = 0
−4 + a = 0
a = 4
Ale mam problem ze znalezieniem tych pierwiastków, nie wiem jak to zrobić
29 paź 19:35
5-latek: jesli z jest pierwiastkiem to drugi pierwiastem jest liczba sprzezona do niej
29 paź 19:37
max: Dziękuję 5−latek!
Zobaczyłem odpowiedź i pierwiastków ma być 3, gdzie będzie jeszcze jeden?
29 paź 19:39
max: Pierwiastków ma być 3 prócz 1−i (czyli łącznie 4)
29 paź 19:40
Janek191:
z4 + 4 = 0
z4 = − 4 = 4 i2
z2 = −2 i lub z2 = 2 i itd. ( 2 i = (1 + i)2
)
29 paź 19:40
jc:
Jeśli z4 = a, to również (−z)4=a, (iz)4 = a, (−iz)4=a.
29 paź 19:45
max: pierwiastki mają wyjść: 1 + i, −1 + i, −1 − i
Nie wiem skąd −1 + i, −1 −i
29 paź 19:48
Janek191:
z4 + 4 = 0
z4 − 4 i2 = 0
(z2 −2 i)*( z2 +2 i) = 0
z2 = 2i lub z2 = − 2 i
z2 = ( 1 + i)2 lub z2 = (1 − i)2
z = 1 + i lub z = −1− i lub z = 1 − i lub z = − 1 + i
29 paź 20:05