Obliczenie iloczynu skalarnego
Sheller:
→ → → →
|u|=1,|v|=6 u ∘ v=5
→ → → →
(−3u + 3v) ∘ (−5u + 2v)=
Czy początkowo należy tu skorzystać z własności (u+v)∘w=u∘w+v∘w?
→ → →
A następnie z (u ∘ u = |u|2)
Jeśli tak to, czy mógłby ktoś rozpisać krok po kroku jak to wygląda?
29 paź 19:17
'Leszek:
= 15u2 − 15 u o v − 6 u o v − 6v2 = 15 − 15*5 − 6*5 −36 = ........
29 paź 20:55
Sheller: Dzięki bardzo za pomoc, o to mi chodziło,
29 paź 21:13
Sheller: Mam problem z kolejnym zadaniem gdzie tym razem α=5/6π, |u|=2, |v|=5
Muszę obliczyć |−8u+5v|
Zaczynam liczyć: |−8u+5v|=(−8u+5v) o (−8u+5v)= 64v2−40u o v −40v o u + 25v2=
=64|u|2−40|u| o |v| − 40|v| o |u| cosα + 25|v|2 i potem wychodzą bardzo duże liczby i z całą
pewnością coś tu pokręciłem.
Gdzie popełniam tutaj błąd?
29 paź 21:51
Mila:
| | 5π | |
|−8u+5v|2=64u2−80*u o v+25v2=64*4−80*2*5*cos |
| +25*25= |
| | 6 | |
| | √3 | |
=256+625−400*2*(− |
| )=881+400√3 |
| | 2 | |
|−8u+5v|=
√881+400√3
29 paź 22:12
PW: |a|2 = aoa ?
29 paź 22:15
Sheller: Dzięki za pomoc.
29 paź 22:16
PW: Mila, nie widziałem
29 paź 22:16