Sprawdzenie poprawności zapisu Wykaż, że jeżeli x+y = 4 to x^3 + y^3 ≥ 16
Enfib: Witam, mam do rozwiązania zadanie
Wykaż, że jeżeli x+y = 4 to x3 + y3 ≥ 16
Zrobiłem je tak:
x3 + y3 ≥ 16/ (mnożenie przez potęgę) 13
x+y≥ 3√16
4≥ 3√16
4≥23√2
c.n.w.
Dobrze czy jednak nie do końca?
29 paź 18:58
jc: Co to jest mnożenie przez przez potęgę?
29 paź 19:00
Enfib: Nie umiem zapisać podniesienia do danej potęgi obu stron
29 paź 19:04
Janek191:
To jest źle
29 paź 19:05
Janek191:
x + y = 4 ⇒ y = 4 − x
x3 + y3 = ( x + y)*(x2 − x*y + y2) itd.
29 paź 19:07
jc:
x+y=4
4xy = (x+y)2 − (x−y)2 ≤ 16
64=(x+y)3 = x3+y2 + 3xy(x+y)=x3+y3 + 12 xy
x3+y3 = 64 − 12xy ≥ 64 − 3*16 = 16
29 paź 19:12
jc: Czyli mnożenie przez potęgę to w tym przypadku podniesienie obu stron
do tej samej potęgi. Skąd po lewej stronie wzięła się suma x+y?
29 paź 19:15
Enfib: x3 + (4−x)3 ≥ 16
(x + 4 − x)*(x2 − x(4−x) + (4−x)2)≥ 16
4*(x2 − 4x + x2 + 16 − 8x + x2) ≥ 16
4*(3x2 − 12x +16) ≥ 16
Czy teraz robię dobrze? Jeśli tak to co dalej?
29 paź 19:16
Enfib: jc, nie do końca rozumiem podniesienia obu stron do tej samej potęgi, jeżeli jest to dodawanie
( x3 + y3 ≥ 16 )
i chce podnieść do potęgi 13 to oba wyrazy podnoszę osobno czy biorę je w nawias?
29 paź 19:20
jc: (2+5)2 czy wyrazy podnoszę osobno?
29 paź 19:31
Enfib: Eh, razem... Czyli podniesienie do potęgi 13 obustronnie raczej mi nie pomoże.
x3 + (4−x)3 ≥ 16
Powinienem to rozpisać na wzór a3 + b3 = (a+b)(a2−ab+b2) czy x3 + (43 −3*42*x +3*4*x2
−x3) ?
29 paź 19:38
jc: Dowód masz we wpisie z 19:12.
Możesz też tak, jak zaczął Janek
x+y=4
x3+y3 = (x+y)(x2−xy+y2)=4(x2−xy+y2) ...
Ważne, aby nie pisał takich bzdur z potęgami.
29 paź 20:26