Rozwiąż równanie
Tina : Rozwiąż równanie 3 * 25x − 2 * 5x − 1 = 0
29 paź 18:55
Janek191:
Czy to jest dobrze zapisane ?
Może tak :
3*25x − 2*5x − 1 = 0
29 paź 19:05
Zuzia: Właśnie taak, żle przepisałam. Tylko, że jak pomagasz mi rozwiązać zadania to mógłbyś je
rozszeszyć, w sensie napisać krok po kroku rozpisując się gdyż nie wiele rozumiem.
29 paź 19:06
5-latek: 25= 52 ⇒25x= 52x
teraz podsatwienie 5x=t i t>0
3*t2−2t−1=0
do Ciebie na razie nalezy wyliczyc t
29 paź 19:14
Janek191:
25
x = (5
2)
x =( 5
x)
2
5
x = t > 0
Mamy
3 t
2 − 2 t − 1 = 0
Δ = 4 − 4*3*(−1) = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | | 1 | | 2 + 4 | |
t = |
| = − |
| < 0 − odpada lub t = |
| = 1 |
| | 2*3 | | 3 | | 6 | |
więc
5
x = 1 = 5
0
x = 0
====
29 paź 19:17
Janek191:
Pospieszyłem się
29 paź 19:18
5-latek: Nic nie szkodzi
29 paź 19:19