:)
Ewa: Wykonaj działania i określ czy wynik należy do W.
[ (
√2)
−1 +
√2 ] * [
√2 −
√2−1 ]
Moje rozwiązanie:
| | 1 | | 1 | |
[ (√2)−1 + √2] * [ √2 − √2−1 ] = [ |
| + √2 ] * [ √2 − |
| ] = |
| | √2 | | √2 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | | 1 | |
[ |
| + |
| ] * [ |
| − |
| ] = [ 1+ √2 ] * [ √2 −1] = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
√2 +2 +
√2 +2 −1 −
√2 = 3 +
√2
Czy to jest dobrze?
29 paź 18:52
Janek191:
| | 1 | |
( √2 − (√2)−1) *( √2 + (√2)−1) = 2 − (√2)−2 = 2 − |
| = 1,5 ∊ W |
| | 2 | |
29 paź 18:58
Ewa: Czyli, że coś poknociłam..
29 paź 19:05
5-latek: Zauwaz ze (√2)−1+√2= √2+(√2)−1 bo dodawanie jest przemienne
Teraz masz wzor (a+b)(a−b)= a2−b2 (widzisz to ?
29 paź 19:10