wyliczenie pochodnej
Autsajder_: pomoże mi ktoś obliczyć pochodne?
b)
√x2−3x+1
29 paź 18:41
5-latek: b)
| | 1 | |
f'(x)= |
| *(x2−3x−1)' dokoncz |
| | 2√x2−3x−1 | |
29 paź 18:44
Janek191:
a) Zapisz w postaci potęgi o wykładniku 13
Wzór na pochodną funkcji złożonej
29 paź 18:44
Autsajder_: @5−latek dlaczego trzeba pomnożyć przez (x2−3x−1)' ?
29 paź 18:52
5-latek: Bo to bedzie pochodna funkcji zlozonej
Nie masz y=√x tylko y= √x2−3x−1
29 paź 18:55
Mila:
x≠1 i x≠−1
| | 1 | | x−1 | | x−1 | |
= |
| *( |
| )−2/3*( |
| )'= |
| | 3 | | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | | x+1 | | (1*(x+1)−1*(x−1) | |
= |
| *( |
| )2/3* |
| = |
| | 3 | | x−1 | | (x+1)2 | |
| | x+1 | | 2 | |
=( |
| )2/3* |
| |
| | x−1 | | 3*(x+1)2 | |
29 paź 18:57
5-latek: Dobry wieczor
Milu
29 paź 19:05
Jerzy:
Skąd w a) x ≠ 1 ?
29 paź 19:13