procenty, a nie moge podolac
lekki: W roku akademickim 90/91 w Polsce kobiety stanowily 50,2% wszystkich studiujacych, a w roku
akademickim 99/00 odsetek kobiet wzrosl do 56,9%. Od roku akademickiego 90/91 do roku 99/00
liczba studiujacych osób wzrosla o 254,6%. Oblicz o ile procent, od roku akademickiego 90/91
do roku 99/00 wzrosla liczba studiujacych kobiet.
30 sty 00:10
Bogdan:
x − liczba wszystkich studiujących w roku ak. 90/91
y − liczba wszystkich studiujących w roku ak. 99/00
y > x
| y − x | |
| * 100% = 254,6% ⇒ 100y − 100x = 254,6x ⇒ y = 3,546x |
| x | |
50,2%x − liczba studiujących kobiet w roku ak. 90/91
56,9%y = 56,9% * 3,546x − liczba studiujących kobiet w roku ak. 99/00
Od roku ak. 90/91 do roku 99/00 liczba studiujących kobiet wzrosła o
| 56,9%*3,546x − 50,2%x | | 56,9*3,546 − 50,2 | |
| * 100% = |
| * 100% = 301,9% |
| 50,2%x | | 50,2 | |
30 sty 00:52
lekki: dziękuję bardzo

dłuuugo nad tym siedzialem ale nie wychdziło poprawnie
30 sty 10:43