proszę sprawdzić czy dobrze
oleole: Oblicz dla jakich wartości parametru m funkcja f ma dwa miejsca zerowe gdy:
f(x)=(m−1)x2−2mx+m
dwa miejsca są gdy Δ>0 i a≠0
a≠1
czyli: 4m2−4(m−1)(m)>0
4m2−4m2+4m>0
m>0
czyli m∊R+/{0}
29 paź 18:26
5-latek: A co z m=1 ?
29 paź 18:28
5-latek: I jak nie ma roznych miejsc to chyba Δ≥0
29 paź 18:29
oleole: źle napisałam nie powinno być a≠1 tylko m≠1 w poleceniu nie mówią o różnych miejscach tylko −ma
dwa miejsca miejsca− czy czegoś nie rozumiem?
29 paź 18:32
oleole: wydaje mi się że zle zrozumiałeś polecenie tu nie ma Vieta
29 paź 18:38
5-latek: Jesli piszsza dwa rozne miejsca zerowe to Δ>0 jesli tylko dwa miejsca zerowe to Δ≥0 bo tez
moga byc miejsca zerowe podwojne
A o Viet'a nic nie pisalem
29 paź 18:40
oleole: mozesz wytlumaczyc jak mogą byc w funkcji kwadratowej miejsca zerowe podwójne ? Najlepiej na
jakims przykładzie bo nie znam tego. Dotychczas wiem ze jak Δ=0 to 1 miejsce jak Δ>0 to dwa
miejsca i jak Δ<0 to brak. Jak wyglądają w kwadratowej nie wielomianowej podwójne miejsca
zerowe
?
29 paź 18:55
5-latek: Dobrze
Sa dwie konwencje okreslania liczby liczby pierwiastkow rownania kwadratowego dla Δ=0
Czsem mowimy ze rownanie to ma jeden pierwiastek (podwojny)
czsem tez ze dwa rowne pierwiastki
Zakrzewcy w swojej ksiazce Jak rozwizywzc zadania (algebra i trygonometria przyjeli pierwsza
konwencje
TY mozesz przyjac ze dwa rowne
Wiec jesli nie pisza ze rozne pierwiaski to moga one byc zarowno rozne jak i rowne stad
Δ≥0
Ja jestem stara szkola i jesli pisali 2 to pisalem Δ>0 ale teraz sie to zmienilo .
29 paź 19:03
oleole: u mnie jest jeśli są dwa miejsca zerowe to Δ>0
29 paź 19:30
5-latek: Moze inaczej wytlumaczy CI to np Pani Mila ,,lub Pani Eta .
Albo ktos inny
29 paź 19:35
oleole: bardzo bym chciała, pani Milu ...
29 paź 19:49