macierz
dom1n1ka: Wykonaj działanie A2−3A+2I jeśli
A= [0 1]
[2 3]
Proszę o pomoc
29 paź 18:18
Janek191:
W czym problem ?

A
2 = A* A
29 paź 18:21
Janek191:
−3 A = I − 3*0 − 3*1 I = ...
I − 3* 2 − 3 *3 I
29 paź 18:23
dom1n1ka: czy moje 2I to jest po prostu 2 ? 2x [1]
29 paź 18:23
Janek191:
I to macierz jednostkowa
I 1 0 I
I 0 1 I
29 paź 18:25
dom1n1ka: ale czy to co napisałeś nie jest to macierz I2 ?
29 paź 18:26
Janek191:
Masz macierze 2 x 2 więc I jest też 2 x 2.
29 paź 18:31
Adamm: a może tak?
(A−I)(A−2I)=...
29 paź 18:34
dom1n1ka: czyli jeżeli w takim działaniu nie mam podanego stopnia macierzy jednostkowej to przyjmujemy że
ta macierz jednostkowa ma stopień innych macierzy występujących w działaniu ?
29 paź 18:35
Janek191:
Tak
29 paź 18:36
dom1n1ka: resztę działania mam zrobione., nie wiem tylko co zrobić z tym 2I
29 paź 18:36
dom1n1ka: końcowy wynik to | 4 0 |
| 0 4 |
29 paź 18:37