Dany jest okrąg o równaniu x^2 - 4x + y^2 - 5 = 0
daniel: Dany jest okrąg o równaniu x2 − 4x + y2 − 5 = 0 i punkt P = (5,4). Napisz równanie okręgu o
środku w punkcie P i stycznego zewnętrznie do danego okręgu.
29 paź 17:40
Janek191:

x
2 − 4 x + y
2 − 5 = 0
( x − 2)
2 − 4 + y
2 = 5
( x − 2)
2 + y
2 = 3
2
S = ( 2, 0) r = 3
P = ( 5, 4)
I P S I =
√ 32 42 = 5
r
1 = 5 − 3 = 2
Odp. ( x − 5)
2 = ( y − 4)
2 = 4
29 paź 17:48
Janek191:
Poprawka:
I PS I = √32 + 42 = 5
( x − 5)2 + ( y − 4)2 = 4
29 paź 17:50
Eta:
Janek nawet poprawkę naniósł ... abyś nie dostał jedynki po przepisaniu gotowca
29 paź 17:52