Zbieżność ciągu, granica
Harry: Wykazać, że (xn) jest ciągiem zbieżnym i obliczyć jego granicę, jeśli:
x1>0, xn+1=12(xn+1/xn) dla n≥1
29 paź 17:28
Adamm: x1=1
mamy ciąg stały, granica = 1
dla x1≠1
x2=(1/2)(x1+1/x1)>1
xn>1 to xn+1=(1/2)(xn+1/xn)>1
xn+1−xn=(1/2)(1−xn2)/xn<0 dla n≥2
ciąg jest od pewnego miejsca monotoniczny, a dokładnie malejący,
więc ograniczony z góry, ograniczony z dołu przez 1, zatem zbieżny
granica musi spełniać
g=(1/2)(g+1/g) oraz g≥1
czyli g=1
w każdym razie, granica istnieje i wynosi 1
29 paź 17:37
Harry: Już teraz dziękuję bardzo!
Mam jeszcze pytanie, skąd np. wiemy, że xn+1=...>1? Czy należy to jakoś pokazać?
29 paź 17:51
Adamm: np.
analitycznie badasz funkcję
f(x)=x+1/x
wtedy będziesz wiedział że ma jedno minimum (globalne), przyjmuje je dla x=1, i wynosi 2
29 paź 17:53
Adamm: oczywiście, x>0
29 paź 17:53
Harry: Rozumiem. Bardzo dziękuję!
29 paź 17:57