proszę o rozwiązanie
Anna: wykaż, że funkcja określona wzorem
| | 5x2 +2x +5 | |
f(x)= |
| gdzie x ∊ R przyjmuje najmniejszą wartość 4 , zaś największą 6 |
| | x2 + 1 | |
jak to rozwiązać nie obliczając Δ
zadanie z klasy I lo
29 paź 16:38
Adamm: a jak byś to zrobiła obliczając deltę?
29 paź 16:40
Anna:
f(x)= y
y(x2+1) = 5x2 +2x +5
yx2 +y −5x2 −2x −5 = 0
(y − 5)X2 −2x +y −5 = 0
y≠5 ⋀ a = y −5 , b = −2 c = y−5
Δ ≥ 0
Δ = 4 − (y − 5)(y − 5) ≥ 0 / : 4
1 − (y − 5 )2 ≥ 0
(y−5)2 −1 ≤ 0
(y−5)2 ≤ 1
Iy− 5 I ≤ 1
czyli −1 ≤ y − 5 ≤ 1
4 ≤ y ≤ 6
29 paź 16:54
Adamm: 0≤(x−1)
2
0≤(x+1)
2
stąd
4≤f(x)≤6
f(1)=6, f(−1)=4
może być?
29 paź 16:57
Anna: też tak robiłam ale jak dojść do tego że trzeba mianownik przekształcić do postaci
(x−1)
2 ≤ 0 tu chyba jest pomyłka bo w próżniejszym obliczeniu mamy
(x +1)
2 ≥ 0
29 paź 17:05
PW: Nie ma pomyłki, z oczywistego
0≤(x−1)
2
wynika
0≤x
2−2x+1
2x≤x
2+1,
co można stronami podzielić przez dodatnie x
2+1, otrzymując
Z nierówności
0≤(x+1)
2
wynika druga nierówność.
Trochę to "nieszkolne" rozumowanie, w każdym razie trzeba to raz zobaczyć, żeby nauczyć się
podobnych szacowań.
29 paź 20:58
Anna: dziękuję za wyjaśnienia
31 paź 22:33