Układy równań
00000: Rozwiąż układ równań algebraicznie i graficznie: |x|=1−y, 2x−y=3
Co robię źle?
Wyznaczam sobie z pierwszego równania y, wychodzi:
y=1−x lub y=1+x
Z drugiego wyznaczam x
x=1,5+0,5y
No i teraz podstawiam to x do wcześniejszych y i teoretycznie powinny tutaj wyjść dwa
rozwiązania
| | 1 | | 1 | |
x=1 |
| , y=− |
| lub x=4, y=5 |
| | 3 | | 3 | |
tylko że w odp. jest tylko ta pierwsza opcja i również jakby rozwiązać to graficznie też
wychodzi
jeden punkt
Czemu ta druga opcja jest niepoprawna skoro normalnie wychodzi jak liczę algebraicznie?
29 paź 16:35
5-latek: −y= 3−2x⇒y= −3+2x= 2x−3
|x|= 1−(2x−3)
|x|= −2x+4 = 4−2x
|x|= 4−2x⇒x= 4−2x lub x= −(4−2x) wylicz x i poten y
29 paź 16:42
Jerzy:
y = 1 − x lub y = 1 + x wymagają założeń.
29 paź 16:43
Jerzy:
@małolt ostatnia linijka też wymaga założenia.
29 paź 16:45
5-latek: Tak masz racje
To co jest po prawej stronie musi byc nieujemne . to wynika z wartosci bezwzglednej .
29 paź 16:47
00000: Czy to może chodzi o to, że skoro |x|=1−y, a w drugim przypadku y=5, to wtedy wyszłoby
|x|=−4, a wartość bezwzg. musi być dodatnia?
29 paź 16:51
Jerzy:
y = 1 − x i x∊≥ 0
y = 1 + x i x < 0
29 paź 16:55
Mila:

|x|=1−y
2x−y=3
−−−−−−−−
y=1−|x| podstawiam do (2) równania
2x−(1−|x|)=3
2x−1+|x|=3
2x+|x|=4
1)
x≥0⇔|x|=x
2x+x=4
3x=4
===============
lub
2)
x<0⇔|x|=−x
2x−x=4
x=4>0∉D
Metoda graficzna
y=1−|x| i
y=2x−3
29 paź 17:04
00000: Bardzo dziękuję!
29 paź 17:06
Mila:
29 paź 18:14