Wektor jednostkowy
Pompa: Dany jest niezerowy wektor u=[x,y]. Wykaż, że wektor [x/|u|; y/|u|] jest wektorem jednostkowym
Mam, że |u|=
√x2 + y2
I licze [x/|u|; y/|u|]= [x/
√x2 + y2 ; y/0{x
2 + y
2}] = tego teraz nie jestem pewien =
[ x
2/x
2 + y
2 ; y
2/x
2 + y
2] co dalej mam z tym zrobić żeby cokolwiek wyszło
29 paź 15:12
Jerzy:
Wiesz skad nazwa jednostkowy ?
29 paź 15:29
Pompa: Wektor równy 1
29 paź 16:19
'Leszek: No wlasnie , wiec wektor k = [ x/
√x2 +y2 , y/
√ x2+y2 ]
| | x2 | | y2 | |
Ma dlugosc |k|= |
| + |
| = 1 |
| | x2+y2 | | x2 + y2 | |
29 paź 16:26
Pompa: Seriooo to było ez −,− hah dziękuje 'Leszek ^^
29 paź 16:27
'Leszek: Sorry tam calosc powinna byc pod pierwiastkiem , to blad w druku wynikajacy z zapisu
przy tym edytorze , recznie pisze sie szybciej .
29 paź 16:29
Pompa: Oki, dziena
29 paź 16:31