Powinowactwo względem osi Oy - pytanie
ralf: Czy jak mamy funkcję np. f(x)=|x+3|, i chcemy ją wyznaczyć dla skali k=2 względem OY to czy
nasza funckja przyjmuje postać f(x)=2|x+3| czy f(x)=|2x+3|
29 paź 14:27
Jerzy:
A co to jest skala funkcji ?
29 paź 14:30
ralf: No chodzi mi o powinowactwo prostokątne o osi oy w skali k, wiem że trochę słabo ubrałem to w
słowa
29 paź 14:48
5-latek: Bo sa ale skale funkcyjne
29 paź 14:50
piotr: Przekształcenie funkcji y = f(x) na funkcję y = f(ax) nazywamy powinowactwem względem osi Oy w
skali 1/a.
dla f(x) = |x+3| i k = 2, będzie f(x) = |x/2+3|
29 paź 15:02
ralf: A w przypadku funkcji f(x)=(x−5)
3+1 to przekształcając powinowactwem względem osi OY w skali
| | x | | 1 | |
k=2, nasza funkcja przyjmie postać f(x)=( |
| −5)3+1, czy f(x)=( |
| [x−5])3+1? |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 15:26