równanie trygonometryczne
zb1337: rozwiązać równianie
29 paź 14:22
Jerzy:
cos(x +π/6) = cos(π/2 − 2x)
cosa = cosb ⇔ a = b + 2kπ lub a = − b + 2kπ
29 paź 14:24
zb1337: czy ten wzór można też stosować dla pozostałych funkcji trygonometrycznych?
29 paź 14:34
5-latek:
29 paź 14:35
zb1337: tzn w tg i ctg będzie ta różnica że zamiast 2π będzie π? czy wyglądają zupełnie inaczej
29 paź 14:36
'Leszek: sin α = sin β ⇒ α = β + 2kπ lub α = π −β +2kπ
tg α = tg β ⇒ α = β +kπ
ctg α = ctg β ⇒ α = β + kπ
29 paź 14:39