Rzucamy pięciokrotnie symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz ile jest moż
f: Rzucamy pięciokrotnie symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz ile jest możliwości
otrzymania dokładnie dwa razy sześć oczek lub dokładnie dwa razy pięć oczek
29 paź 13:27
Jerzy:
Wykorzystaj schemat Bernoulliego.
29 paź 13:33
Pytający:
A − wypadło dokładnie dwa razy sześć oczek
B − wypadło dokładnie dwa razy pięć oczek
A∩B − wypadło dokładnie dwa razy sześć oczek i dokładnie dwa razy pięć oczek
A∪B − wypadło dokładnie dwa razy sześć oczek lub dokładnie dwa razy pięć oczek
| | | |
|A|= | *53 // wybieramy 2 rzuty, w których wypadły szóstki; w pozostałych 3 rzutach nie |
| | |
może wypaść szóstka
| | | | | |
|A∩B|= | * | *4 // wybieramy 2 rzuty, w których wypadły szóstki; wybieramy 2 z |
| | | |
pozostałych 3 rzutów, w których wypadły piątki; w pozostałym rzucie nie może wypaść szóstka i
piątka
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|=1250+1250−120=2380
29 paź 13:47