Trójkąt jest prostokątny, rozwartokątny czy ostrokątny?
kamil24121421: Dane są wierzchołki A(2,2), B(4,2), C(2,5).
Zbadać czy jest to trójkąt prostokątny, rozwartokątny lub ostrokątny.
Trzeba wykorzystać iloczyn skalarny, a ja nie mam pomysłu jak to zrobić.
W internecie są przykłady, gdzie dane są wektory, a tu mam same wierzchołki.
29 paź 13:08
Jerzy:
Dwa punkty wyznaczają dwa wektory np: AB→ i BA→
29 paź 13:12
Kacper:
Trzeba? W poleceniu nie ma narzuconej metody.
29 paź 13:13
kamil24121421: Kacper, to jakbyś to zrobił?
29 paź 13:15
Adamm: |AB|=2
|AC|=3
|BC|=√13
trójkąt jest prostokątny bo
22+32=p{13]2
29 paź 13:15
Jerzy:
29 paź 13:15
Adamm: 22+32=√132
29 paź 13:16
Jack:
→
AB = [2,0]
→
AC = [0,3]
→ →
AB ◯ AC = [2*0,0*3] = [0,0]
→
|AB| =
√22+02 = 2
→
|AC| =
√02+32 = 3
cosinus jest zerem zatem kat alfa ma 90 stopni czyli jest to trojkat prostokatny
29 paź 13:19
Jerzy:
AB→ = [0,3]
AC→ = [2,0]
AB o AC = 0*2 + 3*0 = 0 ( wektory są prostopadłe )
29 paź 13:20
Jerzy:
@
Jack ... za dużo
29 paź 13:21
Jerzy:
Pomijam fakt,że napisałeś w 3 linijce nonsens
29 paź 13:23
kamil24121421: @Jerzy, a nie ma być wektor AB = [2,0] i AC = [0,3]?
29 paź 13:32
Jerzy:
Tak, moja pomyłka
29 paź 13:35
Jack: ahh, co ja napisalem, faktycznie...
iloczyn skalarny to wynik jest liczba czyli 0 czyli wniosek trojkat prostokatny
na reszte nie patrz.
29 paź 13:45