Ograniczonosc funkcji
5-latek: mam pytanie
Funkcja jest ograniczona jesli jej zbior wartosci jest ograniczony .
Rozumiem y= sinx i y=cosx
Ale np taka funkcja y=ex
Zbiorem wartosci tej funkcji jest (0,∞) i pisze ze ona jest nieograniczona
Ale przeciez jest ona ograniczona z dolu przez 0 . wiec nie rozumiem tego
29 paź 09:25
5-latek: Kolejny przyklad
y=tgx jest nieograniczona bo zbiorem wartosci tej funkcji jest zbior liczb R a zbior
liczb R jest nieograniczony
ale juz fukcja y=|tgx| ktorej zbiorem wartosci jest <0,∞) jest ograniczona czy
nieograniczona ?
29 paź 09:31
jc: Dzień dobry

Funkcja ograniczona to funkcja ograniczona z góry i z dołu.
29 paź 09:37
5-latek: Witaj
jc 
Czyli musi byc i z gory i dolu ograniczona
A te funkcje nie sa z gory ograniczone wiec sa nieograniczone . dziekuje
29 paź 09:39
5-latek: Mam nastepne pytanie
y=ex zbior wartosci (0,∞)
Wiec dlaczego y= ex2 zbior wartosci to <1,∞)
Wiem ze jakakolwiek liczba do potegi zerowej da 1 ale tak samo eo=1
29 paź 14:23
Jerzy:
Bo: x2 ≥ 0 ( czyli obcinasz ex dla x < 0)
29 paź 14:26
5-latek: Dzieki chwilowe zacmienie

Nawet przez chwile zastana wialem sie dlaczego e
x do zera dazy zapomnialem o ulamkowycg
potegacg ze istnieja )
a nie tylko calkowite
29 paź 14:30
5-latek: Teraz to
wykres y= |sinx| potrafie narysowac
natomiast y= sin|x| za cholere nie moge zrozumiec
Moglby ktos rozpisac dokladnie kilka charakterystycznych punktow tego wykresu Bede wdzieczny
29 paź 15:05
'Leszek: funkcja y = sin |x| jest funkcja parzysta , wiec rysujesz y1 = sin x np.dla x =[ 0, 2π]
Oraz taki sam dla x = [ −2π ,0 ]
29 paź 15:08
Benny: Cześć

sin|x| odbijasz to co masz dla iksów dodatnich na lewą stronę
29 paź 15:10
Jerzy:
sinlxl ma taką samą wartość dla x oraz −x
29 paź 15:23
5-latek: Witam

Juz powoli to lapie . Jeszcze sobie rozpisze to w tabelce
dziekuje Wam
29 paź 15:26
5-latek: Pytalem o to bo mam okreslic zbior wartosci funcji
y=1+ln|x|
czyli tak y=lnx odbijam symetrycznie wzgleden OY
i podnosze o 1 do gory
Zbior wartosci to (−∞ ,∞) i funkcja nie jest ograniczona
Chocoaz powiem ze ciezko to zlapac z wykresu ze dazy do ∞ (bo np na wykladniczej widac ladnie
29 paź 15:32
Adamm: 5−latek
dziedzina funkcji wykładniczej to ℛ
więc zbiór wartości funkcji logarytmicznej to ℛ
bo jest doń odwrotna
może z wykresu nie widać, ale musi tak być
29 paź 15:36
5-latek:

nastepna funkcja
y=sgn(x) zbior wartosci {−1, 0,1} i jest to funkcja ograniczina
| | 1 | |
Na wykresie mam y=x+ |
| |
| | x3 | |
Jak okreslic dla tej funcji zbior wartosci ?
29 paź 15:39
5-latek: Czesc

Tak masz racje
29 paź 15:40
Adamm: Cześć
y(−x)=−y(x)
więc funkcja jest nieparzysta
możemy rozpatrywać tylko x>0
y'=1−3/x4
y'>0
x4>3
x>4√3
y'=0
x=4√3
y'<0
4√3>x>0
czyli x=4√3 to jest jakieś minimum
y(4√3)=44√3/3
limx→0+ x+1/x3 = ∞
limx→∞ x+1/x3 = ∞
i odczytujemy zbiór wartości (dla samego x>0)
y∊[44√3/3; ∞)
i teraz jeśli dodamy to co jest dla x<0, to mamy
y∊(−∞; −44√3/3]∪[44√3/3; ∞)
29 paź 15:56
5-latek: Dziekuje bardzo
Adamm 
Jeszcze sprobuje to zrobic wedlug ksiazki Lesniaka .
29 paź 16:05
Eta:
Po co się tak "katujesz" ?
29 paź 16:05
5-latek: Eta
Zeby cały czas nie myslec o żonie .
29 paź 16:11
5-latek: Eta u Ciebie tez tak wieje ?
Janek191 pisal ze u niego bardzo pada
U mnie strazacy co rusz maja robote
29 paź 16:15
5-latek: f(x)= sinx+cosx
Tutaj zbiorem wartosci bedzieR(f)= <−√2,√2> i ta funkcja jest ograniczona
i taka
y= √x2−4+√4−x2
R(f)={0} (chyba ograniczona ?
29 paź 18:12
Adamm: R(f) <− to jakiś zapis z książki?
tak, będzie ograniczona
dziedzina, x∊{−2; 2}
zbiór wartości, y∊{0}
29 paź 18:14
5-latek: tak
Adamm to taki zapis z ksiazki (repettytorium
Tez taki zapis mam w przypadku superpozycji funkcji
R(f)⊂D(g) dziedzina funkcji g musi zawierac zbior wartosci funkcji f
dzieki
29 paź 18:19