Dla jakich wwartości a i b funkcja f(x) jest ciągła.
BepKororoti: Dla jakich wwartości a i b funkcja f(x) jest ciągła.
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego zadania, ponieważ nie wiem od czego w nim zacząć.
| ⎧ | x+2, xE (−∞,−1) | |
| ⎨ | a, xE <−1,1) |
|
| ⎩ | −x2 + 2b, xE <1,+∞) | |
29 paź 09:23
jc: Funkcję definiujesz przedziałami (przy okazji, symbol ∊ jest powyżej).
Wartości muszą zgadzać w miejscach, gdzie łączą się przedziały.
x+2 = a w punkcie x= −1
a = −x2+2b w punkcie x =1
−1+2 = a
a = −1+2b
a = 1, b = 1
29 paź 09:42
BepKororoti: @jc Dzięki za pomoc już rozumiem.
Gdybym musiał naszkicować wykres to musiałbym
dla x+2 obliczyć gdzie x0=−1 f(x), limx→−1−f(x) oraz , limx→−1+f(x)
dla −x2 + 2b gdzie x0=1 obliczyć f(x), limx→1−f(x) oraz , limx→1+f(x) ?
29 paź 10:37