geometria analityczna
Ka.: Punkt A = (2,1) należy do prostej o współczynniku kierunkowym równym 2. Do prostej tej nalezy
punkt:
a) (0,3)
b) (2,0)
c) (1,−1)
d) (−1,0)
nie bardzo wiem jak się za to zabrać.. proszę o pomoc..
29 sty 22:19
matthew: odp c)
29 sty 22:24
Ka.: tak, wiem, ale nie wiem dlaczego...
29 sty 22:26
matthew: y = 2x + b − jest to wzór f. liniowej − w tym wypadku wspólczynnik kierunkowy to "2"
aby dowiedzieć się jaka liczba stoi za niewiadomą "b" należy w miejce y i x wstawić Punkt
A(2,1)
wychodzi, że b = −3 y = 2x − 3
potem rysujesz tabelke
29 sty 22:28
Ka.: no tak... dzięki
29 sty 22:31
matthew: wyglada to mniej wiecej tak:
x 0 1 −1 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y −3 −1 −1 1
np. wezmy pierwsza odpowiedz a) (0,3) wstawmy ja w tabelę. W tym wypadku nigdy nie wyjdzie Ci 3
gdy w miejsce x wstawisz 0
29 sty 22:31
Bogdan:
Punkt A(x0, y0) należący do prostej o danym współczynniku kierunkowym a spełnia
równanie y = a(x − x0) + y0
A = (2, 1), a = 2,
prosta: y = 2(x − 2) + 1 ⇒ y = 2x − 3
29 sty 22:37