logika
x: Przedstawić f
213 w APN i KPN.
13
10 = 1101
2
f
213(1,1)=1
f
213(1,0)=1
f
213(0,1)=0
f
213(0,0)=1
zatem f
213(x,y) = y→x
KPN: ¬y∨x
APN: ¬(y∧¬x)
Tak jest ok? Te postaci normalne wyszły takie "proste", że aż to dziwnie wygląda
28 paź 23:50
Adamm: KPN − koniunkcyjna postać normalna?
29 paź 00:06
x: Tak, a APN − alternatywna postać normalna.
29 paź 00:08
Adamm: to nie powinny być takie same?
29 paź 00:08
x: Dlaczego miałyby być takie same?
29 paź 00:11
x: APN rzeczywiście skopałem, bo cała formuła nie może być zanegowana.
Wolfram również twierdzi, że APN powinno być takie jak KPN, ale czemu tak?
Wówczas APN ma alternatywę, a nie koniunkcję
29 paź 11:52
Adamm: p ∨ q ∨ r
jak zapiszesz to zdanie w KPN oraz APN
p ∧ q ∧ r
to podobnie
jak te postacie wyglądają?
29 paź 11:59
x: Dla p∨q∨r
APN to:
¬(¬p∧¬q)∨r
a KPN nie wiem jak wyliczyć, bo wychodzi
¬( ¬(p∨q) ∧ ¬r ) i przeszkadza negacja
29 paź 12:06
x: swoją drogą, to jest tak, że negacja nie może być jedynie na całej formule czy gdzieś jeszcze
jej nie może być?
29 paź 12:07
Adamm: mają być same literały połączone koniunkcją/alternatywą
czyli negacja może być tutaj tylko przy
p, q, r
29 paź 12:10
x: Zrobiłem trochę przykładów wg tego co napisałeś i teraz wszystko ładnie wychodzi, dzięki.
29 paź 14:46
x: Natrafiłem na problematyczną funkcję − f3127.
12710 = 0111'11112 przy zapisie na 8 bitach
ułożyłem formułę dla 0111 oraz 1111, ale po tym jak połączyłem ją alternatywą, to stała się ona
tautologią − nigdy tak się nie działo, sprawdziłem wszystko wolframem i z osobna są one ok,
ale połączone alternatywą zawsze dają 1.
Pytanie 1) Jak sobie z takim dziwolągiem radzić (poczynając od wykrycia, że będą z nim
problemy)?
Po chwili zauważyłem, że można ustalić jedną formułę zamiast 2 i uzyskałem f3127 =
¬(x∧y∧z)
wtedy doprowadzam taką formułę do ¬x ∨ ¬y ∨ ¬z i mam APN
Pytanie 2) Wolfram twierdzi, że KPN wygląda tak samo jak APN − czemu tak jest? Czy w KPN nie
muszą być koniunkcje?
29 paź 16:05
29 paź 16:24
Adamm: a mówiłeś że rozumiesz ...

w APN masz grupki
p
1 ∧ p
2 ∧ ... ∧ p
n
i takie grupki są połączone alternatywami
w KPN masz odwrotnie
a ∨ ¬b
z punktu widzenia APN
a jest jedną grupką
¬b jest drugą
i obie są połączone alternatywą
z punktu widzenia KPN
a ∨ ¬b jest jedną grupką
i innych nie ma, dlatego brak koniunkcji
nie wiem czy ty to widzisz czy nie, to nie jest trudne
29 paź 16:33
x: teraz widzę

dzięki!
29 paź 16:50
x: a wcześniej pisałem, że zrozumiałem to z negacjami i, że to mi zaczęło wychodzić
29 paź 16:51