Sprawdź czy następujące zdanie jest tautologią, wykorzystując metodę nie wprost:
Jerjas: Sprawdź czy następujące zdanie jest tautologią, wykorzystując metodę nie wprost:
((pq)=>r)=>[(p=>r)(q=>r)]
Prosiłbym o pomoc, gdyż zdanie nie jest tautologią, a gdy próbuję to sprawdzać podaną metodą
wychodzi mi, że jest to tautologia, coś więc robię źle.
28 paź 21:47
Jerjas: źle sformatowało mi zdanie, tak powinno wyglądać:
((p∧q)=>r)=>[(p=>r)∧(q=>r)]
28 paź 21:52
x:
za zadanie masz sprawdzić, czy podana formuła może przyjąć logiczny fałsz − wówczas nie jest
tautologią.
trzeba więc ustalić w jakiej sytuacji formuła ta może przyjąć 0, a to zależy od spójnika
głównego − tutaj jest to implikacja, która jest fałszywa gdy mamy prawdziwy poprzednik i
fałszywy następnik, czyli 1→0
musisz więc sprawdzić czy możliwe jest podstawienie takich wartości logicznych za zmienne p, q,
r żeby równocześnie uzyskać 1 jako wartość logiczną p∧q→r oraz 0 dla (p→r)∧(q→r)
zaczynając od (p→r)∧(q→r), widać, że formuła ta przyjmie 0, gdy
1) (p→r) przyjmie 0
2) (q→r) przyjmie 0
3) (p→r) i (q→r) przyjmie 0
rozpatrujemy więc kolejno (chyba, że w między czasie stwierdzimy, że formuła nie jest
tautologią) każdy kolejny przypadek, zaczynając od pierwszego
1) (p→r) przyjmie 0 wtedy i tylko wtedy, gdy p=1 i r=0
podstawiamy teraz p=1 i r=0 do poprzednika implikacji (rozumianej jako całej formuły)
i tak z p∧q→r uzyskujemy 1∧q→0, a chcemy, żeby ta formuła była równa 1 (bo wtedy uzyskamy z
całej formuły 1→0 i wykażemy, że nie jest ona tautologią), więc za q podstawiamy 0.
wówczas dla wartościowania: p=1, q=0, r=0 dla formuły
(p∧q→r)→(p→r)∧(q→r)
otrzymujemy
(1∧0→0)→(1→0)∧(0→0)
czyli 1→0∧1 co jest równoważne logicznemu 0
a więc formuła nie jest tautologią..
28 paź 23:33
Daniel: [p⋁(r⇒g)]⇔[r⋁∼g]
24 sty 16:35