matematykaszkolna.pl
zad matthew: Czesc, mam takie zadanie: wyznacz zbior wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzcholki parabol o rownaniu: f(x) = 5(x−m)2 + m gdzie m − parametr, m∊R Dziekuje za pomoc emotka
29 sty 22:17
Bogdan: Wierzchołek paraboli: W = (m, m), Punkty (m, m) leżą na prostej y = x. Zbiór punktów tej prostej pokrywa się ze zbiorem wierzchołków podanej paraboli. Odp. Zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol jest prostą y = x.
29 sty 22:31
Mateusz: korzystamy z faktu ze jezeli parabola dana jest w postaci kanonicznej y = a(x−xw)2 + yw to wiemy ze (xw , yw) to współrzędne wierzchołka tej paraboli i w naszej sytuacji współrzędne te to (m,m) hmm nie masz czasem błędu w zapisie
29 sty 22:34
Mateusz: A nie jest dobrze rozwiązanie Bogdana mnie oswieciło
29 sty 22:36
matthew: hmm... no ten przyklad jakos rozumiem, ale jak mam robic nastepne to juz mi nie wychodzi.... np. f(x) = (x−3)2 +m ... W = (3, m) ? ale nie wiem dlaczego prosta wynosi x = 3 NIe wiem o co chodzi....
29 sty 22:47
Bogdan: Masz zbiór wierzchołków: W = (3, m). Podstaw pod m dowolne liczby, zaznacz otrzymane punkty na ukladzie współrzędnych i zobacz efekt, np.: (3, −2), (3, −1), (3, 0), (3, 1), (3, 7). Na jakiej linii leżą te punkty?
29 sty 22:55