zad
matthew: Czesc,
mam takie zadanie:
wyznacz zbior wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzcholki parabol o rownaniu:
f(x) = 5(x−m)
2 + m gdzie m − parametr, m∊R
Dziekuje za pomoc
29 sty 22:17
Bogdan:
Wierzchołek paraboli: W = (m, m), Punkty (m, m) leżą na prostej y = x.
Zbiór punktów tej prostej pokrywa się ze zbiorem wierzchołków podanej paraboli.
Odp. Zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol jest prostą y = x.
29 sty 22:31
Mateusz: korzystamy z faktu ze jezeli parabola dana jest w postaci kanonicznej y = a(x−x
w)
2 + y
w to
wiemy ze (x
w , y
w) to współrzędne wierzchołka tej paraboli i w naszej sytuacji współrzędne
te to (m,m) hmm nie masz czasem błędu w zapisie
29 sty 22:34
Mateusz: A nie jest dobrze rozwiązanie Bogdana mnie oswieciło
29 sty 22:36
matthew: hmm... no ten przyklad jakos rozumiem, ale jak mam robic nastepne to juz mi nie wychodzi....
np. f(x) = (x−3)2 +m ... W = (3, m) ? ale nie wiem dlaczego prosta wynosi x = 3
NIe wiem o co chodzi....
29 sty 22:47
Bogdan:
Masz zbiór wierzchołków: W = (3, m).
Podstaw pod m dowolne liczby, zaznacz otrzymane punkty na ukladzie współrzędnych
i zobacz efekt, np.: (3, −2), (3, −1), (3, 0), (3, 1), (3, 7). Na jakiej linii leżą te punkty?
29 sty 22:55